GEMMES DE CATALUNYA

.

. VARISCITA

. JASPI MONTJUIC

. AERINITA

. PEDRA DE LA CINTA

. CORALL VERMELL

. QUARS

. PIROXMANGITA

 

   
Les mines en galleria de Gava, son les mes antigues d'Europa; fa 6000 anys es van començar a explotar per treuren la Variscita, mineral de color verd que un cop treballat es feia servir com a gemma ornamental, en forma de dena o collarets. mes info
 
El Jaspi de Montjuic es abigarrat i de tots colors. S'extreia desde el Paleolitic per fer eines. Es molt dur i compacte
 
L'Aerinita es el mineral que s'utilitzaba com a pigment blau de les pintures del romanic catala. Es trova al Pirineu de Lleida i Osca.
A les ruines de Ampuries s'han trovat denes i restes d'Aerinita. Per tant els romans coneixien l'Aerinita.
 
La Pedra de la Cinta es un material de Tortosa molt apreciat pels romans que l'exportaban per el seu imperi.
Es de color groc i vermell cosa que la fa una pedra molt desitjada pels lapidaris italians que en temps mes moderns en feien mosaics i escultures
 
El Coral Vermell de la costa de Girona es el millor del món, A les ruines d'Ampuries s'han trobat molts exemplars de coral vermell. Segurament els grecs i romans l'exportaben desde el port o potser hi habia una industria de llavorat per transformar el coral natural en gemmes.
 
El quars es molt abundant a Catalunya. Destaca la varietat amatista, que surt al Monseny i la Selva. La varietat quars fumat de la zona de Sta. Coloma de Farners es d'una qualitat inmillorable, amb tota la gama de tons de fumat. El quars incolor, cristall de roca es trova repartit per tota la geografia catalana.
 
La Piroxmangita es troba a El Molar, Priorat. Esta barrejada amb altres minerals com Rodonita, Tefroita, Bustamita, i oxids negres, fet que li dona una varietat de colors i textures d'una gran belleza.
 
 

Reportatge gemmes de Catalunya a TV PUNT - AVUI. comença al minut 12
TCV

Conferencia a la ub mineral-gemma de Catalunya

R
   
Totes les peces han estat el.laborades a Catalunya, per artesans lapidaris i joiers.
Totes les peces: collarets, gemmes soltes, braçalets, etc van acompanyades d'una fitxa explicativa del material, garantint la seva autenticitat i procedencia. veure exemple de fitxa.